Sandnessjøen Installasjon AS
kontor med belysning fra SG Armaturen

Slik sparer du penger på forbudet mot lysstoffrør

Det grønne skiftet innen belysning er en stor investeringsmulighet!

En av konsekvensene av RoHS-direktivet, som har til hensikt å begrense bruken av miljøskadelige stoffer, er at lysstoffrør avvikles.

Å produsere nye lysstoffrør har vært forbudt siden høsten 2023, og dermed er det bare et spørsmål om tid før alle bedrifter må gjøre noe med belysning der lysstoffrør benyttes. Den gode nyheten? Dette er noe du vil spare penger på over tid!

Store langsiktige besparelser når man bytter ut gamle lysrør

Å bytte ut alle lyskildene kan høres ut som en stor utgift, men egentlig er det en investeringsmulighet. Moderne LED-armaturer har ikke det samme miljøavtrykket som armaturer med gamle lystoffrør, og de har også andre fordeler. De leverer nemlig større lysmengde samtidig som de krever mindre strøm.

Faktisk er det ikke uvanlig at nye armaturer leverer over dobbelt så stor lysmengde på tross av halvert energiforbruk. Tabellene under viser noen eksempler på hvordan ulike modeller fra SG Armaturen leverer langt høyere lumen-verdier side om side med redusert systemeffekt.

Så mye sparer du i praksis

Konverteringstabeller gir et tydeligbilde av energibesparelsen.

Armaturer med gamle lysrør: 2x58W T8
• Lumen: 6240lm | Systemeffekt 139W

LED-armatur Area 66 Pro (1500mm) fra SG Armaturen
• Lumen: 9300lm | Systemeffekt 65W

Dette byttet gir deg altså en energibesparelse på 53% samtidig om lumen er opp med 49%. På lang sikt gir dette store besparelser, ikke minst med tanke på at Area 66 Pro har en levetid på hele 100 000 timer.

Nedbetalt på under ett år!

Besparelsen blir enda tydelig hvis man setter opp et totalt eksempel for et garasjeanlegg. 

Vi kan ta utganspunkt i en garasje med 60 stk. armaturer med 2 lysstoffrør i hvert armatur, som har en samlet effekt på 116W. Alle sammen står på hele døgnet, året rundt. Med en strømpris på 2 kr. per kWh får vi da en årlig utgift på 158 521 kr.

Ved å bytte til 60 stk. Tysnes 66-armaturer fra SG Armaturen, reduseres dette beløpet til 42 048 kr. Ettsom Tysnes 66-armaturene kun trekker 40W, faller nemlig årlig forbruk fra 79 260 kWh til 21 024 kWh.

Tar man med i beregningen at lystoffrørene må byttes med ca. halvannet års mellomrom (levetid på 1200 timer) får man årlige driftskostnader på 173 850 kr. før utskiftning og bare 42 048 kr. etter.

Det gir en differanse på 131 802 kr, som er mer enn kostnaden for oppgradering på ca. 120 000 kr. Sagt med andre ord har investeringen betalt for seg selv på 0,91 år!

Ta kontakt med oss om belysning! Våre dyktige elektrikere skreddersyr løsninger for ditt behov.

idrettshall med lys fra SG Armaturen
Garasje med lys fra SG Armaturen
Garasje med lys fra SG Armaturen

Area-, Arena- og Sense Surface-seriene til SG Armaturen har et bredt spekter av bruksmuligheter, både innendørs og utendørs.

Flere spareeksempler ved utfasing av lysstoffrør

Gammelt armatur med lysrør: 2x36W T8
• Lumen: 5360lm | 86W

Arena Eco (1200mm) fra SG Armaturen
• Lumen: 7100lm | Systemeffekt: 36W

Energibesparelse: -58% Lumen: +32%


Gammelt armatur med lysrør: 4x14W T5 HF
• Lumen: 2400lm | Sysmtemeffekt: 61W

Sense Surface (600x600mm) fra SG Armaturen
• Lumen: 3640lm | Systemeffekt: 28W

Energibesparelse: -54% Lumen: +52%

Bygg med lys fra SG Armaturen
kontorer med lys fra SG Armaturen

Rax Eco-serien fra SG Armaturen har downlight i ulike størrelser og farger, og passer både til mindre rom og store, åpne områder. Bilder: SG

Gjelder også downlights og andre lyskilder

Energibesparelsen og økningen i lysmengde er gjennomgående for alle lyskilder der man går vekk fra lysstoffrørene. Direktivet omfatter også hallogenpærer som ofte eksempelvis finnes i eldre downlights.

Gammel downlight med kompaktlysrør: 1x26W
• Lumen: 1090lm | Systemeffekt: 31W

Rax Soft 150 fra SG Armaturen
• Lumen: 1650lm | systemefekt: 13W

Enegibesparelse: -58% Lumen: +51%

Utfasingen av lysrørene gir rom for å tenke annerledes

Når lysstoffrørene skal fases ut har man en gylden mulighet til å bytte til lamper med ny teknologi, som er både smarte, miljøvennlige og energibesparende. En bedre fremgangsmåte er imidlertid å ta en helhetlig vurdering av belysningsløsningene dine.

Når man først skal bytte har man en gylden mulighet til å utforske alternative løsninger som både gir bedre lys og gir lokalene et moderne og flott utsende.

Gjort riktig kan også belysningen ha helsemessige fordeler på konsentrajon og velvære, både for ansatte og besøkende. Spør oss om hjelp hvis du vil se på alternative løsninger for din bedrift.

Disc 290 fra SG Armaturen
Inspire Floor fra SG Armaturen
Sense Basic fra SG Armaturen

Disc 290, Inspire Floor og Sense Basic, er bare noen av de flotte produktene SG Armaturen har utviklet for kontorer og næringsbygg. Bilder: SG

Vi skreddersyr belysningsløsninger etter ditt behov

Ta kontakt med oss! Våre dyktige elektrikere skreddersyr løsninger til din bedrift eller næringsvirksomhet.